Για κάποιο παράξενο λόγο με το που ακούμε για πρόσληψη της βιταμίνης c μέσω της διατροφής το μυαλό μας κατευθείαν πηγαίνει στα πορτοκάλια! Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν λαχανικά που είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη C! Ποια είναι αυτά;
1. Κόκκινες πιπεριές
Δεν προσθέτουν μόνο χρώμα στο φαγητό, στη σαλάτα, ή στην πίτσα, αλλά και υγιεινή πινελιά στη διατροφή. Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.
2. Μαϊντανός
Ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για γαρνιτούρα στα φαγητά αλλά είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της πολύτιμης αυτής βιταμίνη
3. Ακτινίδια
Ένα μεσαίο ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
4. Μπρόκολο
Το μπρόκολο, αν και δεν ανήκει στις αγαπημένες τροφές των περισσότερων λόγω και της μυρωδιάς του, αποτελεί μια σημαντική πηγή της βιταμίνης C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή.
5. Kουνουπίδι
Το κουνουπίδι δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Μόνο ένα φλιτζάνι κουνουπίδι χαρίζει απλόχερα περίπου 46mg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.
6. Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών δίνει 75 mg βιταμίνης C, καθώς και πληθώρα συστατικών με αντικαρκινική δράση.
Επίσης τρομερό είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύει βιταμίνη C γι αυτό χρειάζεται να καταναλώνεται καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες! Κάντε λοιπόν την έρευνα σας και προσθέστε στην διατροφή σας ποικιλία λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη C!